Забележителности в гр. Сопот и гр.Карлово - сърцето на Розовата долина.
Град Сопот е родното място на Иван Вазов, a гр. Карлово, родният град на Апостола на свободата - Васил Левски намира само на 2км разстояние.

Къща-музей Иван Вазов – гр. Сопот
Това е родната къща на патриарха на българската литература Иван Вазов. Намира се в центъра на градчето – това е ъгловата къща на площада. Била построена през 18-ти век от прадядото на поета, но за жалост била опожарена в края на юли 1877 г., когато турците опожаряват Сопот в отговор на героичното Сопотско въстание.

Радино училище
Радиното училище е едно от първите девически училища в България. Построено е през 1850 г. (тогава не се е казвало Радино), но през юли 1877 е опожарено. Две години по-късно е възстановено.
Това е училището, описано от Вазов в романа „Под игото“, основна сцена на действие в главата „Радини вълнения“. От тук и името му – Радино.

Църква „Свети свети Петър и Павел“
Това е масивната църква зад Радиното училище в Сопот. Построена е през 1845 – 1846 г. от майстори от брациговската строителна школа и се смята за една от най-големите български възрожденски църкви. Тя също е опожарена при опустошаването на Сопот и по-късно – възстановена.

Сопотски девически манастир „Въведение Богородично“
До Радиното училище и църквата „Св. св. Петър и Павел“ се намира Сопотския девически манастир, който е познат още като Сопотски девически манастир.

Сопотски манастир „Възнесение Христово“
Познат е още като сопотски манастир „Свети Спас“. Намира се в покрайнините на Сопот в полите на Балкана. За да стигнете до него, на влизане в Сопот (откъм Анево) се отклонявате наляво към планината. Има табелка за Сопотския лифт, чиято начална станция е съвсем близо до манастира.
Мястото около манастира е много приятно. Пред манастира има чешма с ледено студени води.

Сопотски водопад
Край Сопотския манастир Свети Спас протича река Манастирска, която образува красиви водопади, най-високият от които е Сопотския водопад, висок около 15 метра.
Пътеката към водопада започва в ляво от манастира. Има табелки за водопада и за хижа Добрила. До водопада се върви около 30 минути пеша.

Дядо Стояновата воденица
Ще я видите по път към манастира, малко преди него. Тя е част от музейната експозиция на Къща-музей Иван Вазов и в нея може да се види характерен интериор от типичните воденици караджейки. „Караджейка“ означава малка мелница, задвижвана с вода. Думата идва от турската дума „кара“ – черно; при мелене брашното ставало тъмно на цвят, от там и името Караджейка.
Дядо Стояновата воденица е също сцена на действие в романа „Под игото“. Това е мястото, където още в началото на романа се скрива Бойчо Огнянов – тогава все още Иван Кралича.

Аневско кале
Аневското кале, познато още като крепост Копсис, е средновековна българска крепост, кацнала на висок каменен рид в южните поли на Стара планина. Датирана е между 12-ти и 14-ти век, но при проучвания са установени следи от живот още от Античността и Ранното средновековие.
Крепостта може да се види от Подбалканския път в района на Анево. До нея се стига за около 50 минути пеша по стръмна пътека. В района на крепостта могат да се видят масивни крепостни останки и очарователни гледки към Карловската котловина и Средна гора.

Къща-музей Васил Левски
Родната къща на Апостола на свободата, място, което трябва да се види от всеки българин. Къщата е част от инициативата 100 национални туристически обекта.

Паметник на Левски с лъвчето – гр. Карлово
Намира се в старинната част на Карлово на площад Васил Левски. Изработен е от скулптора Марин Василев, един от основоположниците на скулптурното изкуство в следосвобожденска България.

Църква „Свети Николай“
Това е масивна и много красива църква в старата част на Карлово. Построена е през 1847 г. от майстори от Карлово и Брацигово. Иконите са дело на Никола Доспевски и Иван Зографски.

Исторически музей
Точно срещу църквата Св. Николай се намира Историческият музей в Карлово, помещаващ се в сградата на някогашното петокласно мъжко училище.

Църква „Успение Богородично“
Още една знакова за Карлово възрожденска църква, построена през през 1851 г. и осветена през 1858 г.

Възрожденски къщи
В тази старинна част на градчето могат да се разгледат няколко характерни възрожденски къщи с музейни експозиции, обединени под името Архитектурен комплекс Старинно Карлово.

Куршум джамия
Намира се в центъра на Карлово и е една от най-старите запазени обществени сгради по нашите земи. Нарича се Куршум заради оловния си покрив.

Водопад Сучурум
Водопад Сучурум е малък, но живописен водопад, който се намира в градския парк на Карлово. Висок е около 15 метра и водите му падат от Балкана.

Адрес

Сопот 4330,
Манастирски лозя

Резервация

Бюлетин

Този уебсайт използва бисквитки и изисква вашите лични данни, за да подобри вашето сърфиране.
X